10 gru Skład chleba Mikołaja Kopernika 1531 rok
Co jadał Mikołaj Kopernik podczas studiów na Akademii Krakowskiej 1491-1495- warsztaty kulinarne
Organizator:
Fundacja Promocji Wyrobów Rzemieślniczych. „Zadanie publiczne współfinansowane ze środków Miasta Krakowa”
Przepisy:
>>> Skład chleba Mikołaja Kopernika z opublikowanej w 1531 r. taryfy chlebowej „Panis coquendi ratio” (Obrachunek wypieku chleba), regulującej ceny i sposób wypieku chleba.
- mąka żytnia
- zakwas z mąki żytniej grubo mielonej
- sól
- kminek
- szafran
- czosnek
- czarny pieprz
- cynamon.
>>> Obwarzanek krakowski:
- 400 g mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 25 g masła 80 %
- 50 ml ciepłej wody
- Posypka: mak, czarnuszka, gruboziarnista sól
PROJEKT JEST WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW MIASTA KRAKOWA