Możliwości zagospodarowania czerstwego pieczywa w piekarstwie

03 sty Możliwości zagospodarowania czerstwego pieczywa w piekarstwie

Cech Rzemiosł Spożywczych zaprasza na spotkanie na temat Możliwości zagospodarowania czerstwego pieczywa w piekarstwie. Spotkanie odbędzie się na Uniwersytecie Rolniczym w środę 8 stycznia 2025 o godz. 10.00 sala 072 Kraków ul. Balicka 122.

OPIS SPOTKANIA

  •  Ekstruzja jako jedna z możliwości zagospodarowania surowców poprodukcyjnych
  •  Omówienie procesu  ekstruzji
  • Typy ekstruderów  i producenci – kwestie ekonomiczne
  • Przemiany składników chemicznych  w trakcie ekstruzji
  • Możliwości wykorzystania surowców poprodukcyjnych i stworzenia nowych produktów metodą ekstruzji
  • Wykorzystanie procesu ekstruzji do zagospodarowania pieczywa czerstwego i stworzenie preparatów ekstrudowanych które następnie aplikujemy w piekarstwie
  • Omówienie cech jakościowych pieczywa oraz  właściwości odżywczych i pro zdrowotnych pieczywa z  udziałem preparatów z czerstwym chlebem

 Wykład około 1 godzina  oraz prezentacja i zwiedzanie Katedry  Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż  WYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOSCI, Uniwersytet Rolniczy Kraków,   ul. Balicka 122 30 – 149 Kraków