03 sty Możliwości zagospodarowania czerstwego pieczywa w piekarstwie
Cech Rzemiosł Spożywczych zaprasza na spotkanie na temat Możliwości zagospodarowania czerstwego pieczywa w piekarstwie. Spotkanie odbędzie się na Uniwersytecie Rolniczym w środę 8 stycznia 2025 o godz. 10.00 sala 072 Kraków ul. Balicka 122.
OPIS SPOTKANIA
- Ekstruzja jako jedna z możliwości zagospodarowania surowców poprodukcyjnych
- Omówienie procesu ekstruzji
- Typy ekstruderów i producenci – kwestie ekonomiczne
- Przemiany składników chemicznych w trakcie ekstruzji
- Możliwości wykorzystania surowców poprodukcyjnych i stworzenia nowych produktów metodą ekstruzji
- Wykorzystanie procesu ekstruzji do zagospodarowania pieczywa czerstwego i stworzenie preparatów ekstrudowanych które następnie aplikujemy w piekarstwie
- Omówienie cech jakościowych pieczywa oraz właściwości odżywczych i pro zdrowotnych pieczywa z udziałem preparatów z czerstwym chlebem
Wykład około 1 godzina oraz prezentacja i zwiedzanie Katedry Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż WYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOSCI, Uniwersytet Rolniczy Kraków, ul. Balicka 122 30 – 149 Kraków